Cesca Gelabert

2021-10-30 12:17

Dones i Terra és l'exposició de Cesca Gelabert que durem a terme enguany dins el fest-off del Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló .

Aquesta exposició  presenta un conjunt d’obres significatives d’una de les vessants temàtiques de l’obra pictòrica de Cesca Gelabert.

L’arrelament i el fort vincle vital i anímic que l’autora té amb la terra i la natura, així com la complicitat afectiva i la profunda admiració que sent per les dones de muntanya i tot allò que configura els seus treballs i els seus dies,  són les vivències i els sentiments que han inspirat i han trobat expressió en la sèrie de pintures que ha realitzat i que exposa.

Obres de característiques, format i tractament compositiu divers, realistes i descriptives algunes, i d’altres amb tocs més fantasiosos o de caire ornamental, estan realitzades amb diferents tècniques: ceres, llapis de colors, pintura acrílica, gouache, aquarel·les, collage, etc.

Fruit d’un procés d’elaboració pacient i minuciós i plenes de petits detalls, el contingut d’aquest conjunt de pintures, amb el seu vivaç cromatisme i expressivitat, són un poètic i sentit homenatge a les formes de vida i a la manera d’estar en el món d’unes dones que, integrades de manera harmoniosa amb l’entorn, fusionen amb el de la Mare Terra el seu fer maternal i de cura.

Plenes d’evocacions, i amb una gran densitat de referents, provinents tant de l'art i de l'ornamentació popular, de les il·lustracions dels contes i llegendes tradicionals, així com de diferents períodes, estils artístics i de l’obra de rellevants artistes (l’art romànic, el surrealisme, l’expressionisme, Frida Kahlo, Marc Chagall, etc. ), les pintures de Cesca Gelabert, a més de ser un regal i un gaudi pels ulls, satisfan aquella exigència i funció de l’art i de la pràctica artística que és la d’activar la nostra dimensió estètica i reflexiva i la d’embellir i d'honorar a la vida.

Josep Mañà Farrera, estiu 2021