MIQUEL TORNER DE SEMIR

2023-12-11 16:59

Nova exposició del  15 de desembre al 28 de gener del pintor garrotxí Miquel Torner de Semir.

Nascut el 1938 al Castell de Sanata Pau, a la Garrotxa, essent la última persona amb vida nascuda en aquesta emblemàtica construcció rodejada de volcans. Aquest fet marca la seva faceta de pintor.

Home de la Catalunya vella, culte, sempre s’ha sentit atret per l’edat mitjana, el Romànic del Pirineu i els gòtics primitius. Deixeble del pintor muralista i gravador Ricard Marlet, aprèn el que per ell és el més important, la disciplina del dibuix.

Amb una extensa obra pictòrica d’estil renaixentista amb tocs barrocs i gòtics, va iniciar-se en el figurativaisme mediterrani, seguit per l’abstracció i posteriorment retornant a la figuració en un concepte més modern.

La seva pintura es basa en la senzillesa, un traç fort, precís i incisiu que marca amb línies punyents les siluetes dels elements principals de cada composició i estableix una forma molt ben estructurada. Aquest traç contrasta amb un fons que conté figures i signes abstractes i cromatismes que conjuguen colors bàsics i vius amb tonalitats suaus. Així és com Torner aconsegueix obtenir aquest estil personal que comunica fàcilment sensacions positives, incitant a la imaginació per descobrir una altra realitat gràcies a les seves obres.

Les figures perfilades evoquen les vidrieres gòtiques però també es deixa veure l’empremta de l’art renaixentista italià en molts dels seus retrats femenins i la figura li serveix per a reclamar l’ordre i el ritme de les accions humanes.

Es tracta d’una obra única que atrau a l’espectador i condueix per un camí realment imaginatiu. Visitar una exposició de Torner és emprendre un viatge cap a un món paral·lel que cadascú es fa seu.

Ha exposat a per tot Europa, Amèrica i al Japó, es fa difícil fer una recopilació exhaustiva del seu currículum.